Ihmettelin kovasti, kun uutiset näyttivät Suomen ja Venäjän pääministereitä telakkakaupan touhussa. Putinista se onkin luonnollista, sillä STX telakan ostajana on venäläinen valtionomisteinen yhtiö. Kun nykyään pääministeriä leikkivä Putin voi ilman isoa liioitteluakaan toistaa ranskalaisen kuninkaan tunnettua lausetta: ”Valtio on minä”, hänen henkilökohtainen osallistumisensa tässä kaupassa on ilmiselvää. Mutta mikä sai Kiviniemen liikkeelle ja myymään Etelä-Korean omistuksessa olevaa yritystä? Telakan kotipaikka on toki Helsinki, niin kuin oman yritykseni myöskin. Mutten ikinä ole saanut Suomen valtakunnankansliasta ehdotuksia sen myymisen auttamisesta.

Olen pohtinut koko illan sen tapahtuman merkitystä enkä itse pystynyt löytämään sille mitään järkevää selitystä. Apu tuli läheisiltä. Tietysti, pääministerimme on huolissaan telakan suomalasista työläisistä, jotka ovat tällä hetkellä lomautettuja tilausten puutteessa. Kuinka voisin olla niin tyhmä, etten hiffannut niin helppoa yhteyttä!
Nyt telakka rupea saamaan runsaasti tilauksia uuden omistajan kautta ja iloiset suomalaiset työntekijät kykenevät taas lyhentämään asuntolainoja joka vuosi kallistuvista asunnoistaan. Ja tilauksia se saikin jo! Venäläiset ovat tilanneet telakalta kaksi laivaa, joiden rakentamiseen, yhtiön toimitusjohtajan mukaan, menee tuhat työmiesvuotta. Onko jo aika huutaa “Hurraa” ja heittää lippikset taivasta kohti? No, ei sittenkään. Tuhat työmiesvuotta merkitsee, että tuhat työläistä saa työtä vuodeksi. Kun tilaus on määrä toimittaa vasta vuonna 2013, saa todellisuudessa työtä vain 500 henkilöä. Ei sen enempää. Viime vuonna Suomessa irtisanottiin 30000 työntekijää, joista minä olen joutunut myöskin vähentämään kaksi. Tänä vuonna vain yksi pieni Nokian Salon tehdas on potkinut ulos 600 henkilöä, joka sekin on enemmän, kuin Kiviniemi sai työllistettyä telakkakaupan kautta. Joten ne laivat ovat aika laiha lohtu. Varsinkin ottaen huomioon samaisen toimitusjohtajan sanat siitä, että työntekijöitä tämän tilauksen valmistamiseen “haetaan Suomesta ja muualta”. “Puuttuvia resursseja” kuulemma “voi tulla Venäjältä, jossa kumppanillamme on ammattimiehiä”. Joten en erehtynyt ajatuksissani. Venäläis-korealainen telakka ei hirveästi ole kiinnostunut työllistämään suomalaisia, vaan yrityslogiikkaan nojaten, tulee etsimään työvoimaa sieltä, mistä sitä saa halvemmalla.
Joten, toistan kysymykseni: “Mitä Mari Kiviniemi teki Pietarissa”? Kenen laskuun Suomen pääministeri on toiminut myyntikonsulttina kahden ulkomaalaisyhtiön kaupassa? Ja miksi minä, suomalainen yrittäjä, Suomessa veroja ja osinkoja maksavassa yrityksessä en saa vastaavaa palvelua suomalaisilta viranomaisilta, jotka matkustavat mm. minun rahoillani sopimaan asioista, jotka eivät heille kuulu?

Jaa/Поделиться: