
Viikko sitten on tapahtunut! Lopultakin nopea juna Helsingistä Pietariin on saatu raiteelle. Tästä on puhuttu vuosikymmenen. Olen ajanvietoksi lukenut artikkeleita tästä projektista vanhassa junassa jo kymmenen vuoden ajan. Silloin arveltiin, että nopea junayhteys avataan vuodeksi 2005. Sitten se on siirtynyt vuoteen 2007. Nyt se on totta.
Junan neitsytmatkalla tapasivat – kuten on tapana – maidemme johtajat. Ihmeellistä, että Venäjällä, jossa tavallisesti valtion päämiesten liikkumisia katsotaan tarkan suurennuslasin läpi, ei huomattu tällä kertaa tärkeintä. Suomea junan ensimatkalla edusti maan presidentti Tarja Halonen, kun taas Venäjää – pääministeri Putin. En ole poliitikko, mutta niin helppoja diplomatian sääntöjä osaan minäkin. Presidentti tapaa normaalisti virkaveljensä kanssa kuten pääministerikin. Protokollavirhe? Tuskin! Ainakin Putinin protokolla- osastolla on yli sata työntekijää ja he osaavat olla aika pilkunviilaajia tilanteesta riippumatta.
Ihme, että tästä faktasta venäläiset toimittajat eivät tehneet seuraavaa todistusta siitä, että Putin muka aikoo palata Venäjän presidentiksi uudelleen ja tämä oli osa hänen jo alkavasta vaalikampanjasta. Minä taas olen kaukana tästä ajatuksesta, koska tiedän (kuin myös amerikkalaiset, jos Wikileaksiin on uskoa), että Venäjä on mafiavaltio ja mafialla on tavallisesti vain yksi kummisetä, riippumatta siitä mitä virkaa tai toimia hän hoitaa siviilielämässä.
Iltalehti ei kuitenkaan ole kanssani samaa mieltä ja julkaistulla kuvalla (ohessa) on nimittänyt Putinia presidentiksi. Kun virallisesti asia ei olekaan näin, haluaisin tietää, kuinka sellaiseen kuvatekstiin pitää suhtautua? Kuin Venäjän sisäisiin asioihin puuttumiseen? Varsinkin eduskuntavaalivuoden välittämässä läheisyydessä? Tarkoittako teksti mahdollisesti, että Viipurissa junaan nousseesta Venäjän pääministeristä tulisi presidentti presidentti Halosen avulla ja tuella? Ei muuten olisi ensimmäinen kerta, kun Venäjää johtamaan tuleva henkilö tulee Suomesta junalla. Edellisestä kerrasta Suomen rautatieaseman eteen on pystytetty jopa muistomerkki. Siellä Lenin, joka on juuri saapunut Suomesta junalla, agitoi Pietarin työväkeä. Kun monumentti on pronssia, niin sanoja ei pysty erottamaan, mutta ilmeisesti ne olivat samaa potaskaa, jota venäläisille syötetään nykyäänkin, nykyajan johtajien toimesta.
Pitäisikö tässä valossa lopettaa kokonaan, sen edistämisen asemesta, junaliikenne Suomen ja Venäjän välillä? Ehkä kelvottomimmat johtajat jäisivät silloin Suomen puolelle, jossa heistä ei tulisi niin paljon haittaa?
Kommentoi/Оставь комментарий